
*Trump, yonga ve yarı iletkenlere %100'e varan oranlarda gümrük vergisi getirmeyi planladığını açıkladı. Açıklama, özellikle Asya merkezli çip üreticilerine yönelik baskıyı artırabilir. ABD-Çin ticaret gerilimi yeniden gündeme gelebilir.
*Trump’ın çip ithalatına %100 gümrük vergisi açıklamasının ardından, ABD’de üretim sözü veren firmalara muafiyet getirileceği açıklandı.
*Apple CEO’su Tim Cook, Trump’la birlikte sahneye çıkarak firmanın üretiminin kısa vadede ABD dışı lokasyonlarda devam edeceğini açıkladı.
*Apple CEO’su Tim Cook, kısa vadede üretimin ABD dışında süreceğini belirtse de, ABD'de 600 milyar dolarlık yatırım taahhüdü piyasa tarafından olumlu karşılandı. AAPL hisseleri seans sonrası işlemlerde %3’ün üzerinde yükseldi.
*Trump, Rusya’dan petrol almayı sürdüren ülkelere yönelik önlemleri genişletme niyetinde olduğunu söyledi. Reuters’e göre Hindistan’a uygulanan %25’lik tarifenin benzeri bir tarifeyi Çin’e de uygulayabileceğini belirtti
*Trump'in agresif ticaret mesajları, teknoloji sektöründe baskı yaratabilir. Bu açıklamalar, dolar endeksi ve güvenli liman talebinde hareketliliğe yol açabilir.
*Avustralya Haziran 2025 dış ticaret fazlası 5.365 milyon AUD ile beklentilerin oldukça üzerinde açıklandı (beklenti 3.250 milyon, önceki 2.238 milyon). İhracatlar aylık %6 artışla Eylül 2022’den bu yana en hızlı yükselişi gösterirken, ithalat ise %3,1 azalarak hem tüketim hem de yatırım mallarında düşüş kaydetti.
*Çin Temmuz ayı Ticaret Dengesi (USD) verisi 98,24 milyar dolar ile beklenti olan 105,20 milyar doların altında ve önceki 114,77 milyar dolardan da geride kaldı.
*İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) bugün politika faizini %4.25’ten %4.00’e indirmesi bekleniyor. Bu, Ağustos 2024’ten bu yana beşinci faiz indirimi olabilir. Karar TSİ 14:00'te, Başkan Bailey’nin açıklamaları ise 16:15’de takip edilecek. GBP paritelerinde volatilite artabilir.
*ABD tarafında da saat 15:30’da açıklanacak İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisi önemle takip edilecektir.