Yurt Dışı Sabah Bülteni – 07.08.2025

Yurt Dışı Sabah Bülteni – 07.08.2025

*Trump, yonga ve yarı iletkenlere %100'e varan oranlarda gümrük vergisi getirmeyi planladığını açıkladı. Açıklama, özellikle Asya merkezli çip üreticilerine yönelik baskıyı artırabilir. ABD-Çin ticaret gerilimi yeniden gündeme gelebilir.

*Trump’ın çip ithalatına %100 gümrük vergisi açıklamasının ardından, ABD’de üretim sözü veren firmalara muafiyet getirileceği açıklandı.

*Apple CEO’su Tim Cook, Trump’la birlikte sahneye çıkarak firmanın üretiminin kısa vadede ABD dışı lokasyonlarda devam edeceğini açıkladı.

*Apple CEO’su Tim Cook, kısa vadede üretimin ABD dışında süreceğini belirtse de, ABD'de 600 milyar dolarlık yatırım taahhüdü piyasa tarafından olumlu karşılandı. AAPL hisseleri seans sonrası işlemlerde %3’ün üzerinde yükseldi.

*Trump, Rusya’dan petrol almayı sürdüren ülkelere yönelik önlemleri genişletme niyetinde olduğunu söyledi. Reuters’e göre Hindistan’a uygulanan %25’lik tarifenin benzeri bir tarifeyi Çin’e de uygulayabileceğini belirtti

*Trump'in agresif ticaret mesajları, teknoloji sektöründe baskı yaratabilir. Bu açıklamalar, dolar endeksi ve güvenli liman talebinde hareketliliğe yol açabilir.

*Avustralya Haziran 2025 dış ticaret fazlası 5.365 milyon AUD ile beklentilerin oldukça üzerinde açıklandı (beklenti 3.250 milyon, önceki 2.238 milyon). İhracatlar aylık %6 artışla Eylül 2022’den bu yana en hızlı yükselişi gösterirken, ithalat ise %3,1 azalarak hem tüketim hem de yatırım mallarında düşüş kaydetti.

*Çin Temmuz ayı Ticaret Dengesi (USD) verisi 98,24 milyar dolar ile beklenti olan 105,20 milyar doların altında ve önceki 114,77 milyar dolardan da geride kaldı.

*İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) bugün politika faizini %4.25’ten %4.00’e indirmesi bekleniyor. Bu, Ağustos 2024’ten bu yana beşinci faiz indirimi olabilir. Karar TSİ 14:00'te, Başkan Bailey’nin açıklamaları ise 16:15’de takip edilecek. GBP paritelerinde volatilite artabilir.

*ABD tarafında da saat 15:30’da açıklanacak İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisi önemle takip edilecektir.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News'e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç