*FED, yılın ilk toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda %3,50–%3,75 aralığında sabit tuttu; karara karşı çıkan iki üye (Miran ve Waller) 25 baz puan indirim yönünde oy kullandı.
*Powell, Fed’in faizi %3,50–3,75 aralığında sabit tuttuğu toplantı sonrası ABD ekonomisinin 2026’ya “sağlam bir temelle” girdiğini, büyümenin güçlendiğini ve enflasyonun (hedefin üstünde kalsa da) %2’ye doğru düşüş eğilimini sürdürmesinin beklendiğini söyledi.
*FED faiz kararına ilişkin haberimize aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
https://ikon.news/haber/detay/934575
*Microsoft, 2.çeyrek bilançosunu yayınladı ve bu bilançoya göre 3,91 $ hisse başı kâr beklentisine karşılık 5,16 $ hisse başı kâr açıkladı (Önceki: 3,23 $). Toplam gelir ise 80,25 milyar $ beklentilere karşılık 81,27 milyar $ olarak açıklandı (Önceki: 69,6 milyar $). Bu sonuçların ardından hisse fiyatları -%6.15 düştü.
*Microsoft, kar ve gelirde beklentileri aştı ve bulut geliri 50 milyar doları geçti, ama AI yatırımlarının maliyeti ve harcamaların artması endişesiyle piyasa sonrası işlemlerde yaklaşık %6.1 değer kaybetii.
*Tesla, 4.çeyrek bilançosunu yayınladı ve bu bilançoya göre 0,44 $ hisse başı kar beklentisine karşılık 0,50 $ hisse başı kar açıkladı (Önceki: 0,73 $). Toplam gelir ise 24,96 milyar $ beklentilere karşılık 24,9 milyar $ olarak açıklandı (Önceki: 25,71 milyar $).$). Bu sonuçların ardından hisse fiyatları şuana kadar %2 yükseldi.
*Tesla, 4Ç sonuçlarında beklentileri aşarken Elon Musk’ın Optimus insansı robotlarının yıl sonuna doğru üretime gireceğini ve otonom/robotaksi planlarının hızlandığını söylemesiyle hisse yükseldi.
*Tesla, 2026’da 20 milyar $’ın üzerinde rekor bir yatırım/harcama (capex) planlayarak odağını klasik otomobilden çok robotaksi (Cybercab), otonom sürüş, Optimus robotları ve AI altyapısına kaydırıyor.
*Meta, 4.çeyrek bilançosunu yayınladı ve bu bilançoya göre 8,19 $ hisse başı kar beklentisine karşılık 8,88 $ hisse başı kar açıkladı (Önceki: 8,02 $). Toplam gelir ise 58,34 milyar $ beklentilere karşılık 59,89 milyar $ olarak açıklandı (Önceki: 48,39 milyar $). Bu sonuçların ardından hisse fiyatları şuana kadar %6.65 yükseldi.
*IBM, 4.çeyrek bilançosunu yayınladı ve bu bilançoya göre 4,32 $ hisse başı kar beklentisine karşılık 4,52 $ hisse başı kar açıkladı (Önceki: 3,92 $). Toplam gelir ise 19,23 milyar $ beklentilere karşılık 19,7 milyar $ olarak açıklandı (Önceki: 17,6 milyar $). Bu sonuçların ardından hisse fiyatları şuana kadar %7.65 yükseldi
*Nvidia, Microsoft ve Amazon’un OpenAI’ye toplamda 60 milyar dolara kadar yatırım yapmak için görüşmeler yürüttüğüne dair bilgiler medyaya yansıdı.
*Çin’in, ByteDance/Alibaba/Tencent gibi büyük teknoloji şirketlerinin Nvidia H200 yapay zekâ çiplerini satın almasına onay verdi.
*Starbucks, ABD satışlarında iki yıl aradan sonra ilk kez yeniden artış kaydederek talep görünümünde toparlanmanın başladığına işaret etti.
*Avustralya’nın 4Ç ticaret fiyatları verileri, ihracat fiyatlarının %3,2 yükselip ithalat fiyatlarının da beklentinin aksine %0,9 artmasıyla ülkenin dış ticaret hadlerini (terms of trade) iyileştirdi; bu tablo AUD ve milli gelir için sınırlı destek verirken, yükselen ithalat fiyatlarının enflasyon tarafında takip edilmesi gerektiğine işaret ediyor.
