TCMB Eylül Toplantısına Ait Özeti Yayımladı…

TCMB Eylül Toplantısına Ait Özeti Yayımladı…

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen para politikası toplantısında %50 oranında olan politika faizi sabit tutulmuştu. Politika kurulunun toplantı özetine ait detaylar ise şu şekilde:

- Küresel büyüme görünümündeki sınırlı iyileşme yılın ikinci çeyreğinde de devam ederken, işgücü piyasaları arz talep dengesindeki normalleşme eğilimi sürmüştür.

- Küresel enflasyondaki düşüş devam ederken, ABD’de enflasyon verileri hizmet sektöründeki fiyat katılığının zayıflamaya başladığını desteklemektedir.

- Bireysel kredilerin 4 haftalık büyüme oranlarının ortalaması 23 Ağustos’tan itibaren yükselerek yüzde 2,27 seviyesinden yüzde 3,27 seviyesine gelmiştir.

- Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla (GSYİH) verileri, yılın ikinci çeyreğinde yıllık ve çeyreklik bazda büyüme oranlarında gerilemeye işaret etmiştir. Bu dönemde, nihai yurt içi talebin yıllık bazda büyümeye katkısı belirgin olarak azalırken net ihracatın büyümeye verdiği pozitif katkı sürmüştür.

- Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığını teyit etmektedir.

- Temmuz ayında sanayi üretim endeksi, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yüzde 0,4 oranında artarken, takvim etkilerinden arındırılmış olarak yıllık bazda yüzde 3,9 oranında gerilemiştir.

- Temmuz ayı itibarıyla mevsimsellikten arındırılmış istihdam, çeyreklik bazda yüzde 0,3 oranında artarak 32,7 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmiştir.

- Temmuz ayında cari işlemler dengesi aylık bazda 566 milyon ABD doları fazla vermiş, yıllıklandırılmış cari açık ise 5,9 milyar ABD doları azalışla 19,1 milyar ABD dolarına gerilemiştir.

- Tüketici fiyatları ağustos ayında yüzde 2,47 oranında yükselirken, yıllık enflasyon yüksek bazın da etkisiyle 9,81 puan düşüşle yüzde 51,97 olarak gerçekleşmiştir.

- Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir.

- Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir.

- Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir.

- Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.

- Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News'e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç