Yurt Dışı Akşam Bülteni - 02.10.2025

Yurt Dışı Akşam Bülteni - 02.10.2025

*FED üyesi Logan'ın enflasyonda yavaşlama olduğunu ve işgücü piyasasında bir çökme olmadığını belirtmesi FED'in Ekim toplantısında faiz indirme spekülasyonlarını hafif geri.
Bir süredir ralli yapan ve aşırı alış bölgelerine gelen Ons Altın ve Gümüş bu açıklamalar sonrası kar satışlarıyla hafif geriledi.

*İsviçre'nin Eylül ayı tüketici fiyat endeksi yıllık bazda %0.2 olarak açıklandı. Beklenti %0.3 olarak ilan edilmişti.
Düşüş, ek konaklama ve otel fiyatlarının yanı sıra uluslararası paket tatiller ve hava taşımacılığı fiyatlarındaki düşüş gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanıyor.

*Euro Bölgesi Ağustos ayı işsizlik oranı %6.2 beklenirken %6.3'e yükseldi. Gelen veri bir süredir zayıflayan ekonomik koşullara rağmen bölgedeki işgücü piyasasının görünürdeki dayanıklılığını gösteriyor.

*ECB üyesi Kazaks, faiz oranlarının büyük bir şok olmaması durumunda mevcut seviyesinin iyi olduğunu belirtti. ECB üyelerinin uzun zamandır verdiği ana mesaj buydu. Gevşeme döngüsü sona erdi ve artık her iki tarafta da riskleri yönetmek gerekiyor. %2 enflasyon hedefinden kısa vadeli veya küçük sapmalar, harekete geçmeyi gerektirmeyecek.

*Nasdaq yeni bir rekor seviyeye ulaştı. FED'in faiz indirim spekülasyonları boğaları kontrol altında tutuyor. ABD hükümetinin kapanması ve zayıf ABD ADP verilerine rağmen Nasdaq, hem dün hem de bugün tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD hükümetinin kapanması, her zaman kısa ömürlü olduğu ve asla büyük bir sorun teşkil etmediği için göz ardı edildi. FED'den de Aralık'ın yanında bir de son zamanlarda Ekim toplantısında faiz indirimi beklentisi gelmesi piyasayı yükseltiyor.

*ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, hükümet kapanmasının ekonomik büyümeye olumsuz etkisinin olabileceğini belirtti. Bununla birlikte FED başkanlığı için görüşmelerin ilk turunun önümüdeki hafta tamamlanmasını bekliyor.

*Trump'ın ilk döneminde yaşanan en uzun kapanma 35 gün sürdü ve etkisi GSYİH'nın sadece 0,1 puan kadar oldu.

*Tesla, üçüncü çeyrek teslimatlarında 444.000 beklentinin aksine 497.000 olarak açıklandı. Federal ABD Elektrikli Araç Kredisi 30 Eylül'de sona erdiğinden, dördüncü çeyrekteki talep daha kritik olacak. Ancak Tesla, otomobillerden ziyade robotik ve robotik taksilere daha fazla değer veriyor.

*Petrol Haziran ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. OPEC+'ın bu hafta sonu üretimi 500 bin varile kadar artırabileceği yönündeki haberler, petrol piyasalarında tedirginlik yaratmayı sürdürdü. Ham petrol gün içinde 61.05 $'a kadar yükseldikten sonra 61.65 $'dan seyrediyor.

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News'e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç