
*Geçtiğimiz hafta OPEC+’in günlük 400 ila 500 bin varil üretim artışını gündeme alacağına dair beklentiler bulunuyordu. OPEC+ hafta sonu aldığı kararla petrol üretiminin günlük 137 bin varil artırılmasına karar verdi. Beklentiler altında kalan üretim artış kararı ile petrol fiyatları yeni haftaya başlarken yükseldi.
*Çin, Trump yönetimine ABD'deki Çin yatırımlarına yönelik ulusal güvenlik sınırlamalarını hafifletmesi çağrısında bulundu ve yetkililerin buna karşılık potansiyel olarak çok büyük bir yatırım programı önerdiğini belirtti.
*Japonya’da hafta sonu yapılan başbakanlık seçimini Sanae Takaichi kazandı ve Japonya'nın ilk kadın başbakanı unvanını aldı. Mevcut hükümet mali konularda daha katı bir yaklaşım sergiliyor, ancak Takaichi daha teşvik yanlısı bir yaklaşım savunuyor. Bu durumun Japonya Merkez Bankası'nın daha yüksek faiz oranlarına doğru gidişatını geciktireceği düşünülüyor. Yeni haftaya başlarken Japon Yen’i bu gelişmeler karşısında değer kaybetti.
*ABD kongresindeki bütçe anlaşmazlıkları nedeniyle geçtiğimiz hafta kamu hizmetleri kısmi olarak sekteye uğradı. FED’in faiz kararlarında ciddi şekilde göz önünde bulundurduğu tarım dışı istihdam verileri bundan dolayı açıklanamamıştı. ABD’deki belirsizlik havası geçerliliğini sürdürüyor. Henüz bütçe görüşmelerin tekrarlanacağı tarihe dair bir açıklama gelmedi.
*Haftanın ilk gününde Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güven endeksi ve perakende satış verileri gündemde olacak. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde, Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi Lane ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Bailey açıklamalarda bulunacak.