Yellen'ın Açıklamaları Takip Edildi...

Yellen'ın Açıklamaları Takip Edildi...

TÜRKİYE

Yurtiçi Piyasalar Artıda Kapattı...

Yurtiçi hisse senedi piyasaları küresel endekslerdeki pozitif havanın etkisiyle yükseldi. Gün sonunda BIST100 %0.43 kazançla 77.120, VİOP ise %0.61 artıyla 94.950 seviyesinden kapattı.

 

ABD

ABD Borsaları Yükselişte…

Rapor yazıldığı sırada S&P 500 %0.53 artıda 2.184, Nasdaq %0.62 pozitif 5.244 ve Dow %0.50 kazançla ile 18.541 seviyesinde işlem görüyordu.

Yellen’ın Konuşması “Tek Kelimeyle Şahin”

Fed Başkanı Janet Yellen, bugün sona eren “Gelecek için esnek para politikası çerçevesi dizaynı” temalı Jackson Hole sempozyumu için hazırladığı “Fed’in Parasal Alet Çantası” başlıklı konuşma metninde yer alan ifadeler piyasayı iki yönde hareketlendirdi.

Bu noktada Yellen’ın konuşma metninde varlık alımlarından bahsedilmesi ilk aşamada Dolara satış getirirken şu saatlerde Dolar diğer majör para birimleri karşısında önemli değer kazançlarına ulaşmış durumda. Varlık alımlarının Fed’in yeni bir program hazırlığında olduğu sinyali olarak değerlendirilmesinin yanlış olacağını düşünüyoruz. Konuşmada Yellen, Jackson Hole’un bu yılki gelecek para politikaları temasına değindikten sonra bunun uzun vadeli meseleler olduğunu belirterek ABD ekonomisindeki güçlenmeye vurgu yapıyor. Bu açıdan Yellen’ın varlık alımlarından bahsetmesini sempozyumun gündeminde yer alan olası bir resesyonda neler yapılabileceği sorusuna yanıt olarak görüyoruz.

Yellen’ın konuşmasında elimizde asıl olan ABD ekonomisinin güçlendiği görüşünü savunarak hafta başında Başkan Yardımcısı Fisher ile birlikte başlayan ve diğer bölgesel Fed başkanlarıyla devam eden bu sürece katılmış olması. Altı çizilmesi gereken en önemli ifade de “faiz artışının güçlendiği”

 

Detaylı değerlendirmemiz için tıklayabilirsiniz

 

ABD 2. Çeyrek Büyümesi Aşağı Revize Edildi, Ancak…

ABD tarafında ise 2. Çeyrek büyüme verisi beklentiler dahilinde %1.2’den %1.1’e revize edildi.

Bu durumda tüketici harcamaları güçlü görünümünü korurken aşağı revizede ana etki ithalatın daha önce tahmin edilene göre artış kaydetmesi ve stoklarda azalıştan geliyor. İstihdamda devam eden artış ABD ekonomik aktivitesinin yaklaşık üçte ikisini oluşturan tüketici harcamalarını destekliyor. Güçlü tüketim ithalatı da artırarak GSYH’den çalmış durumda.

Stoklarda 2011 yılının 3. çeyreğinden sonra yaşanan bu ilk düşüşün de güçlü tüketim eğiliminden kaynaklanmış olabileceğini düşünüyoruz.

3. çeyrekte de bu eğilimin GSYH’yi desteklemeye devam etmesi beklenebilir. Kilit nokta ise stoklardaki bu düşüşten sonra üretim çıktısının ne ölçüde artacağı olacak.

 

AVRUPA

Avrupa Borsaları Artıda...

Rapor yazıldığı sırada Dax spot endeksi %0.49 kazanç ile 10.581, FTSE %0.46 artıda 6.848 ve CAC40 %0.91 pozitif 4.446 seviyesinden kapattı.

İngiliz Ekonomisi Brexit Öncesi Gücünü Korudu...

İngiltere'de bugün açıklanan 2Ç16 GSYH rakamları, 23 Haziran'da yapılan İngiltere referandumu öncesi belirsizlik ortamında ada ülkesinin ekonomik performansı ortaya koydu. Veri, referandum sonrası sadece 5 iş gününü kapsamasıyla Brexit kararı sonrası döneme ilişkin bir gösterge teşkil etmiyor. 2Ç16'daki %0.6 çeyreksel büyümede 1999'dan bu yana en büyük artışı yakalayan sanayi üretimi ana unsur. Detaylara bakıldığında tüketici harcamaları ve özel sektör yatırımlarında da artış görülüyor. Özel sektör yatırımları 1Ç16'da çeyreksel bazda %0.6 gerilemişken %0.8 düşüş beklentisinin tersine %0.5 artmış durumda. Tüketimde ise 1Ç16'daki %0.7 artış sonrası 2Ç16'da %0.9 artış kaydediliyor. Buradaki beklenti ise %0.8 ve 3Ç14'ten bu yana görülen en yüksek harcama hızı. Bu tablo referandum öncesi İngiliz ekonomisinde büyük bir endişe yaşanmamış olduğunu yansıtıyor. Hatırlanacağı üzere son GBPUSD raporlarımızda da belirttiğimiz gibi perakende satış hacimleri Temmuz'da sert düşüş yaşamış ancak Ağustos'ta son 6 ayın zirvesine sıçramıştı. Bu da Sterlin'in değer kaybının yabancı ziyaretçilerin harcamalarını tetiklemesi etkili olurken İngiliz perakende sektörünün ortalamada kaybını dengeleyerek GSYH'ye negatif katkısını sınırlayacağını düşündürüyor. Ancak 2Ç16 verileri Brexit kararıyla baştan sonra değişen İngiliz ekonomisi için 3. çeyrekteki olumsuz görünümünü değiştiremiyor. Veri, sadece Brexit kararının getirdiği karamsar ortamla bozulan büyüme görünümüne Brexit öncesi ek bir negatif getirmemiş oldu ve bahsettiğimiz sektörlerin güçlü konumunu hatırlattı.

 

Gün içerisinde Açıklanan Önemli Veriler…

ABD – Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (2. Çeyrek)Açıklanan:1,1% Beklenen: 1,1%Önceki: 1,2%

ABD – Mal Ticaret Dengesi (Tem) Açıklanan: -59,32B Beklenen: -62,30B Önceki: -63,30B            

ABD – Reel Tüketici Harcamaları (2. Çeyrek) Açıklanan: 4,4% Beklenen: 4,2% Önceki: 4,2%

İngiltere - Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (2. Çeyrek) Açıklanan: 2,2% Beklenen: 2,2% Önceki: 2,2%


ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç