images/pariteler/pariteicon_12.svg

USDTRY - Türk Lirası Asya Seansında Ağır Yara Aldı...

Trump'ın Çin'e getireceği 50 milyar $ ek gümrük vergisi global borsalarda panik satışlarını beraberinde getirdi. VIX korku endeksi yükseldi ve TL gibi para birimlerinden bir miktar çıkış yaşandı. Ancak Asya seansında beklenmedik bir gelişme yaşandı. Parite 00:00'dan sonra adım adım 3.9420'lere ilerlerken ani bir yükseliş ile kademeli olarak 7 dakika içerisinde 4.0360 seviyesine yükseldi. Bir süre 4.000 seviyesi üzerinde kalmaya çalışan parite, kademeli olarak 3.9700'ye doğru geri çekildi. Bu süreçte EURTRY paritesi 4.9750, GBPTRY paritesi 5.6960 ve GAUTRY paritesi de 172.67 seviyesine yükseldi.

Bu sıçrayış, Trump'ın yeni güvenlik danışmanı olarak John Bolton'u açıkladığı anlara denk gelse de bire bir bağlantı kurmak oldukça zor.

Bundan sonraki süreçte; paritenin 4.xx üzerinde kalması durumunda TL'yi zor zamanlar bekleyebilir. Şimdilik şiddetl alış dalgasının günlük grafikteki kalın siyah renkli trend çizgisi altında kalıp kalamayacağına bakılabilir. Bu bölge altında kalabilirse, anlık fiyatın hemen altındaki kısa vadeli uptrend çizgileri bize yol gösterebilir. Ancak geri çekilme yaşansa bile 3.8975 desteği altına hızlı bir geri çekilme olmadığı sürece paritedeki genel yönün yukarı eğilimli olması öngörülebilir.

Destekler: 3.9505 - 3.9330 - 3.8975

Dirençler: 3.9815 - 4.0050 - 4.0285



Bu denli sert yükseliş sonrası paritenin aylık bazdaki durumuna da göz atmak gerekir. 

Parite 1.7000 seviyelerinden bu yana oluşturduğu trend alanlarını olabildiğince ihlal etmeden yükselmeye devam ediyor. Bu grafiğe göre, biraz daha koyulaştırdığımız solda kalan uptrend çizgisi yukarı yönde geçildiğinde TL aleyhine manik ve kontrolsüz hareketler başlıyor. Tıpkı 2017 Ocak ayında olduğu gibi. Zaten o trend çizgisinin başladığı mum da Ocak 2014'deki sert yükselişin olduğu zamanlardır. Ocak sonu TCMB'nin sert faiz müdahalesi ile yükseliş yarıda kesilmiş yaklaşık 5 aylık düzeltme sürecine girilmişti. Şimdi yaşanacak benzeri bir harekette TCMB'nin müdahale şansı olur mu olmaz mı bunu yaşayarak öğreneceğiz.
Günlük grafikteki gibi, aylıkta da siyah renkli trend çizgisi aşılırsa yükselişin devam etmesi öngörülebilir. TL'deki kaybın hatrı sayılır şekilde geri alınması için bir alt kademeli trend alanına geçilmesi gerekir. Bu gerçekleşmezse TL'deki kayıp kademeli olarak artabilir. 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç