Yellen'ın konuşmasını nasıl okumalı?

Yellen'ın konuşmasını nasıl okumalı?

Yellen, bugün sona eren “Gelecek için esnek para politikası çerçevesi dizaynı” temalı Jackson Hole sempozyumu için hazırladığı “Fed’in Parasal Alet Çantası” başlıklı konuşma metninde yer alan ifadeler piyasayı iki yönde hareketlendirdi.

Piyasa sarsıldı

Yellen, ABD ekonomisinin enflasyon ve istihdam hedeflerine yaklaştığını ve son aylarda faiz artırım beklentisinin arttığına dikkat çekti. Buna karşın Yellen, Jackson Hole’un bu yılki temasına uygun olarak Fed’in elindeki araçlardan bahsetti. Bu noktada gelecekte olası bir resesyonla karşılaşılması halinde “alet çantasında” geleceğe dönük yönlendirme ile birlikte varlık alımlarının en önemli bileşenler arasında bulunduğunun belirtilmesi ilk aşamada piyasada risk-on olarak tabir edilen ve Dolar satış/karşısındaki parite ve emtialarda alış işlemlerini tetiklerken şu saatlerde piyasa yeniden risk-off fiyatlamaya dönerek Dolar alım işlemlerine yönelmiş durumda.

“Varlık Alımları” Jackson Hole temasının bir parçası

Yellen’ın konuşma metninde varlık alımlarından bahsedilmesinin Fed’in yeni bir program hazırlığında olduğu sinyali olarak değerlendirilmesinin yanlış olacağını düşünüyoruz. Konuşmada Yellen, Jackson Hole’un bu yılki gelecek para politikaları temasına değindikten sonra bunun uzun vadeli meseleler olduğunu belirterek ABD ekonomisindeki güçlenmeye vurgu yapıyor. Bu açıdan Yellen’ın varlık alımlarından bahsetmesini sempozyumun gündeminde yer alan olası bir resesyonda neler yapılabileceği sorusuna yanıt olarak görüyoruz. Kaldı ki burada da faiz indiriminden bile söz edilmiyor ve varlık alımlarından genel anlamda bahsediliyor. Yine konuşma sonunda Yellen, “bunun da her derde deva bir ilaç” olmadığını ve ekonomi büyüme zorluklarında asıl işin politika yapıcılara düştüğünü hatırlatıyor.

Yellen’ın duruşu bu yıl bir kez daha faiz artırabilecek kadar şahin

Bu açıdan Yellen’ın konuşmasında elimizde asıl olan ABD ekonomisinin güçlendiği görüşünü savunarak hafta başında Başkan Yardımcısı Fisher ile birlikte başlayan ve diğer bölgesel Fed başkanlarıyla devam eden bu sürece katılmış olması. Altı çizilmesi gereken en önemli ifade de “faiz artışının güçlendiği”

Ağustos ayı istihdam raporunun önemi daha da arttı

Bu da 2016’da Fed’den bir faiz artışının daha gelme olasılığının masada olduğu görüşünü güçlendirirken Eylül toplantısı öncesi beklentilere hassasiyeti açısından gelecek hafta açıklanacak Ağustos ayı ABD Tarım Dışı İstihdam raporunun önemini daha da artırıyor. 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç