Dış Ticaret Açığı Mart Ayında Geriledi...

Dış Ticaret Açığı Mart Ayında Geriledi...

*TÜİK dış ticaret verilerine göre; ihracat 2024 yılı Mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,1 azalarak 22.57 milyar dolar, ithalat %6,3 azalarak 29.91 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %12,4 azalarak 8.37 milyar dolardan, 7.34 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Mart ayında %73,8 iken, 2024 Mart ayında %75,5'e yükseldi.

*Turizm geliri Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan I. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,4 artarak 8.78 milyar dolar oldu. Turizm gelirinin %21'i ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi.

*Almanya’da perakende satışlar yükselişe geçti. Perakende satışlar Mart ayında bir önceki aya göre %1.3 artış beklentisine karşılık %1.8 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %0.3 artış gösterdi. Bir önceki verilerde aylık bazda %1.9, yıllık bazda %2.7 azalış kaydedilmişti.

*Almanya’da işsizlik oranı %5.9 oranında sabit kaldı.

*Almanya ekonomisi 1. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0.2 büyürken, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %0.2 küçüldü.

*Euro Bölgesi’nde Nisan ayına ait enflasyon ön yayın verilerinde manşet enflasyon bir önceki aya göre %0.6 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2.4 arttı. Çekirdek enflasyon ise aylık bazda %0.7, yıllık bazda ise %2.7 artış gösterdi.

*Euro Bölgesi ekonomisi 1. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0.3 büyüdü. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise %0.4 büyüme kaydedildi.

*Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamalarda bulundu:
-Yıllık dış ticaret açığındaki iyileşme eğilimi sekiz aydır kesintisiz devam ediyor. Martta yıllık dış ticaret açığı önceki yılın aynı ayına göre 26 milyar dolar iyileşerek 92 milyar dolara geriledi.
-2024 yılı ilk çeyreğinde yıllık mal ihracatı 257,6 milyar dolara, turizm gelirleri ise 56,3 milyar dolara ulaştı.
-Salgın sonrası yeniden şekillenen tedarik zincirleri, stratejik rekabet ve küresel ticarette parçalanma; dost ve yakın ülkelerden tedarik eğilimini artıyor.
-Stratejik konumuyla Türkiye bu eğilimlerden en olumlu etkilenen ülkelerdendir.
-Verimliliği artıracak yapısal reformlarla küresel ticaretteki yerimizi daha da güçlendireceğiz.

*TCMB olağan genel kurul toplantısında Başkan Karahan şu açıklamalarda bulundu:
-Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunu sıkılaştıracağız.
-Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını temel politika faizi olarak kullanmaya devam edeceğiz.
-Mart ayındaki politika adımlarımızın etkisiyle finansal koşullar önemli ölçüde sıkılaştı.
-Yaptığımız parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izliyoruz.
-Yıl sonu enflasyon beklentilerin halen enflasyon raporlarında paylaştığımız tahminlerimizin üzerinde.
-Para politikasını enflasyonu önce tek haneli rakamlara, orta vadede ise yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edeceğiz.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç