pariteicons_f41.png

Crude Oil - Ham Petrol Fiyat Kanalını Yukarı Yönlü Kıracak Mı?

Aralık ayında Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu’nun  (OPEC) aldığı petrol arzını kısma kararıyla petrol fiyatları yönünü yukarı çevirmişti. Ancak küresel enerji talebinde OPEC’in yarattığı boşluğu ABD’nin üretimi arttırarak dolduracağı ile ilgili beklentiler petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketin hız kesmesine sebep olmuştu.  OPEC’in planının aksine fiyatların artmaması ihtimali hatta bazı OPEC ülkelerinin kesinti anlaşmasına uymayabileceği olasılığı da fiyatlara yansıyor. Ancak haftasonu gerçekleşen OPEC toplantısında OPEC ve OPEC Dışı ülkelerin üretim kesintisi konusunda olumlu ifadeler kullanmaları haftaya petrolün güçlü yükselişle açılış yapmasına yol açtı. Petrol fiyatlarının da bu ikileme paralel olarak 52 – 54 dolar bandına sıkıştığını görüyoruz. Bunun yanında Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasının doların değeri üzerinde göstereceği etki kısa vadede, Trump’ın genişlemeci politikalarıyla artacak enerji talebi uzun vadede ham petrol fiyatları üzerinde etkili olacaktır.

Teknik açıdan bakıldığında ham petrolde Kasım ayında başlayan yükseliş trendinin düzeltmelerle devam ettiğini görüyoruz. Parabolic göstergesinin ise alım sinyali veriyor olması yukarı yönlü trendin çalışmaya devam edeceği şeklinde yorumlanabilir. Ham petrol bu göstergelere uygun şekilde yukarı yönlü bir hareket gerçekleştirirse geçtiğimiz hafta 3 kez test ettiği 53.30 seviyesinde tekrar direnç ile karşılaşabilir. Bir sonraki direnç seviyesi ile 54.15 dolarda karşılaşması muhtemel. Trend ile fiyat kanalı arasına sıkışacak ham petrol orta vadede yukarı yönlü güçlü bir sıçrayış gerçekleştirebilir. Şu anki seviyeden gerçekleşecek negatif yönlü bir hareket için hem 52.18 seviyesindeki Fibonacci geri çekilmesinin 23.6 bandının hem de trend çizgisinin kırılması gerekiyor. Bu durum gerçekleşirse siyah altının 51.63 seviyesinde destekle karşılaşması muhtemel. 50.74 seviyesi ise bir sonraki destek olarak çalışabilir.

Dirençler: 53.30 – 54.15 – 55.20

Destekler: 52.18 – 51.63 – 50.74

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç