Dünkü Gelişmelerin Ardından Haftayı FED Başkanı Powell'ın Konuşmasıyla Bitireceğiz...

Dünkü Gelişmelerin Ardından Haftayı FED Başkanı Powell'ın Konuşmasıyla Bitireceğiz...

*FED Başkanı Powell TSİ 21:00'de FED Listens etkinliğinde konuşacak.

*Dün dünya genelinde tahvillerin hızlı satılması ve tahvil faizlerin arttığı bir gün gördük. ABD 10 yıllık tahvil faizi dün %3.71 seviyesine kadar yükseldi ve son zamanların en güçlü günlük yükselişini gerçekleştirdi.  ABD 2 ile 10 yıllık arasındaki spread 2000 krizinden bu yana en yüksek seviyeye gelmişti ve bu bölgeden hafif geri çekildi.

Almanya 10 yıllığı %1.97 iken İngiltere 10 yıllığı %3.50’a kadar yükseldi. Burada bir tek Japonya 10 yıllığının halen %0.23 bölgesinde kaldığını görüyoruz ancak burada da Japonya Merkez Bankası’nın tahvil getirisini tutmak için diğer merkez bankalarının aksine güçlü parasal gevşemeye hala sıkı sıkı tutunmasının hikayesi yatıyor.

Bununla birlikte borsa endeksleri tarafında da zayıf bir görüntü hakim.

*Japonya Merkez Bankası’nın genişlemeci bir kararla çıktığı para politikası toplantısından sonra BOJ başkanı Kuroda, güçlü parasal genişlemenin sabırla sürdürüleceği mesajını verdi. Bununla birlikte Yen tarafındaki piyasa hareketlerinin de yakından izleneceğini belirtti. Kuroda, pandemi etkisinin halen hissedildiğini ve ekonomide aşağı yönlü riskler olduğunu belirtti. Bu sebeple mevcut politikanın değişimi konusunda bir yönlendirmenin olmayacağını belirtti.

Japonya’nın üst düzey döviz diplomatı, 1998’den bu yana ilk defa dövize müdahale ettiklerini belirtti ve USDJPY paritesi 145 zirvesinden gün içinde 140’a kadar geriledi. Asya seansında 141.80 bölgesinde fiyatlanıyor. Bu şekilde bir müdahale Japon Yeni piyasası için 1998 yılından bu yana tarihi bir an olarak kayıtlara geçti.

*Dün İsviçre Merkez Bankası 75 baz puan faiz artışına giderek beklentiler dahilinde politika faizini %0.5 seviyesine yükseltti. Bu kararında enflasyon ile mücadeleye vurgu yapıldı ve enflasyon tahminlerini önümüzdeki üç yıl için yükseltti. İsviçre Frangı hem Euro hem de Dolar’a karşı, beklenti dahilinde gerçekleşen karar sonrası bir miktar değer kaybetti. “Beklentiyi al, gerçekleşince sat.”

*Dün yine bir başka merkez bankası kararı İngiltere’den geldi ve İngiltere Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda 50 baz puan faiz artışına giderek politika faizini %2.25’e yükseltti. Kurulun tamamı faiz artırımı yönünde oy kullanırken 4 üye 50 baz puan artışa karşı çıktı. Üyelerden Haskel, Mann ve Ramsden faizin 75 baz puan, Dhingra ise 25 baz puan artırılması yönünde oy verdi. Banka ayrıca Ağustos ayında açıklandığı şekilde portföyündeki devlet tahvili miktarını azaltılmasına toplantıdan sonra başlanması konusunda da anlaştı. Tahvil pozisyonu gelecek 12 ayda aylık 80 milyon GBP azaltılacak.

Verilen kararda enflasyonist baskıların takip edileceği mesajı verildi.


ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç