ABD Doları Haftayı 20 Yılın Yeni Zirvesinde Kapatmaya Hazırlanıyor…

ABD Doları Haftayı 20 Yılın Yeni Zirvesinde Kapatmaya Hazırlanıyor…

*Haftanın son işlem gününde tüm varlıklar kelimenin tam anlamıyla ABD Dolarının gücü altında ezildi. Piyasada ABD Doları al diğer varlıkları sat modu baskındı. Borsa Global Borsa endeksleri, önemli majör birimleri, Altın ve petrol gibi emtialar sert satışlar yaşadı. ABD Dolar Endeksi 112.50 ile 20 yılın yeni zirvesine yükseldi.


*İngiltere'de Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in 1972'den bu yana en büyük vergi indirimlerini duyurmasıyla İngiltere 5 Yıllık tahvil faizi 58 baz puan rekor günlük yükselişle %4.13 seviyelerini gördü. GBPUSD paritesi ise 1.10 ile 1985 mart ayından bu yana gördüğü en düşük bölgeye geriledi. Günlük kayıp paritede %2,50’yi aştı.

*Eylül ayı öncü İmalat ve Hizmet PMı rakamlarının takip edildiği Euro Bölgesinde, ortak para birimi ABD Doları karşısında 0.9736 ile son 20 yılın dip bölgelerine geriledi. S&P Global/BME ön sektörel faaliyet raporlarına göre, Almanya’da imalat ve hizmet sektörlerindeki daralma, artan enerji maliyetleri nedeniyle Eylül ayında derinleşti. Euro Bölgesinin ekonomik gücü olan Almanya’da İmalat PMI, bu ay 48.3 ile hem beklentinin hem de bir öncekinin( 49.1) altında geldi. Böylece endeks 27 ayın en düşük seviyesine geriledi. Hizmetler PMI ise daha önce kaydedilen 47.7'den 45.4'e düştü. Bu  28 ayın en düşük seviyesi. Euro Bölgesi genelinde ise İmalat PMI eylül ayında 49,6’dan 48,5’e, Hizmet PMI ise 49,8’den 48,9’a sert düşüş kaydetti.


*ABD vadeli borsa endeksleri iki yılın en düşük seviyesini gördü. ABD 10 yıllık tahvil faizleri  %3,82 ile 12 yılın zirvesine yükseldi. ABD Dolar endeksi ve tahvil faizinde görülen güçlenme Ons Altını 1641 ile 9 Nisan 2020’den bu yana gördüğü en düşük bölgeye itti.


*Enerji cephesinde petrol fiyatlarında da düşüş ön plandaydı. Önemli Merkez Bankalarının faiz artışına gitmesi Euro başta olmak üzere Global ekonomiyi resesyona iteceğine dair korkular talep yönlü endişeleri besliyor ve  petrol fiyatlarına baskı oluşturuyor. Ayrıca Dolar endeksindeki güçlenme petrol fiyatları üstünde ekstra ağırlık yaratıyor. Crude Oil fiyatı 80$ bandı altına gerilerken, Brent petrol fiyatı 86$ bölgesinde fiyatlamakta. Doğalgaz vadeli fiyatları ise 6.73$ ile son 10 haftanın en düşük bölgesine geriledi.


*Haftanın son işlem saatlerine doğru FED Başkanı Powell’ın TSİ 21:00'de FED Listens etkinliğinde yapacağı konuşma önemli olabilir.



ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç