Anayasa Görüşmelerinde Son Durum...

Anayasa Görüşmelerinde Son Durum...

AKP'nin MHP ile uzlaşıyla hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki ikinci tur görüşmelerinde dün gece dört madde daha kabul edildi. Böylelikle 18 maddelik teklifin 11 maddesi TBMM'den geçmiş oldu.

 

Diğer maddelerin de aynı şekilde kabul edilmesi durumunda teklif referanduma götürülecek. Dün geceki görüşmelerde, bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka'nın kendini kürsüye kelepçeleyerek eylem yapması sırasında kadın milletvekilleri arasında arbede yaşandı.

Kavganın ardından oturuma uzun süre ara verildi. Aranın ardından yapılan oylamada teklifin 8.maddesi 339 oyla kabul edildi. Maddede cumhurbaşkanının devletin başı olduğu ve yürütme yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu düzenleniyor.

 

Bu kapsamda cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak.

 

Cumhurbaşkanı aynı zamanda kanunları yayımlayıp, tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebilecek ve kanunların anayasaya aykırılığı ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilecek. Aynı madde çerçevesinde cumhurbaşkanı; cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve üst düzey kamu yöneticilerini atayacak ve görevlerine son verebilecek. Yürütme yetkisine ilişkin konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek olan cumhurbaşkanı temel hak ve hürriyetler ile siyasi hak ve hürriyetler alanlarında, anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda ise bunu yapamayacak.

 

Kanunlarda, kararname konusu ile aynı konuda farklı hüküm bulunması halinde kanun uygulanacak. TBMM'nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelecek. Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler de çıkarabilecek.

 

 

KABUL EDİLEN DİĞER MADDELER

 

Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu ile ilgili dokuzuncu maddeye göre cumhurbaşkanı hakkında bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.

 

Kabul edilen onuncu madde ile ise cumhurbaşkanının kendisine atayacağı yardımcılar ve bakanlarla ilgili düzenleme yapılıyor. Seçimlerin yenilenmesi ile ilgili 11. madde ile de TBMM ve cumhurbaşkanının birbirlerini fesihleri düzenleniyor.

 

Buna göre TBMM, seçimlerin yenilenmesine ancak 360 milletvekilinin imzası ile karar verebilirken, cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesini istemesi durumunda önünde bir engel bulunmuyor.

 

İkinci tur görüşmelere bugün saat 1400'te başlayacak Genel Kurul oturumunda devam edilecek. Oturumda maddelerin ayrı ayrı oylamasının sonunda teklifin tümü oylanacak.

 

Görüşmelerin bu gece bitmesi bekleniyor.

 

Kaynak: Reuters

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç