Trump'ın Kadro Sıkıntısı...

Trump'ın Kadro Sıkıntısı...

ABD'de bugün başkanlık görevine başlayacak olan Donald Trump'ın kendi ulusal güvenlik kadrosunu kurma çabaları, hafızalardaki başkanlık değişimlerinin hiçbirinde görülmediği kadar dağınık ve düzensiz geçiyor.

 

Amerikalı yetkililer, bazı önemli mevkilere hâlâ atama yapılmadığını, üstelik Trump'ın adamlarından pek çoğunun da önemli konular için yeterli ya da istekli olmadıklarını söylüyor.

 

Çin'in giderek daha fazla söz sahibi, Rusya'nın daha agresif, terörizmin daha yaygın ve Ortadoğu'nun hâlâ istikrarsız olduğu bir dönemde Trump'ın izleyeceği politikalar hakkındaki belirsizlik, Japonya, Almanya ve İngiltere gibi önemli ABD müttefiklerini tedirgin ediyor.

 

Georgetown Üniversitesi'nden Mark Lagon ve Ross Harrison Foreign Policy dergisindeki yazılarında bozulma ve belirsizliğin bazı stratejik avantajlar getirebileceğini yazdılar. "Ancak asıl belirsiz olan, Trump'ın bozacağı ve aksatacağı şeylerin stratejik nitelikte ve Amerikan dış politika çıkarları için yararlı olup olmayacağıdır. Daha seçilmeden önce bile Trump, güdüm sistemi olmayan bir füze gibiydi."

 

Trump'ın kadrosu ise seçimden bu yana geçiş döneminin, ulusal güvenlik de dahil olmak üzere sorunsuz geçtiğini söylüyorlar. Cumhuriyetçi Parti'den seçilen Trump'ın yetkilileri, Demokrat Partili Barack Obama yönetimindeki 50 kadar yetkiliden görevlerine devam etmelerinin istendiğini açıkladılar. Ancak bu listedeki isimlerden, biri üst düzeyli güvenlik yöneticisi, ikisi de diplomat olan üç ismin yeni yönetimle çalışmayacakları biliniyor.

 

Dışişleri Bakanlığı ayrılacaklarını bildirmiş olan diplomatlar hakkında açıklama yapamadı. Ulusal İstihbarat yönetimi de emekliliğini istemiş olan başkan yardımcısı Stephanie O'Sullivan hakkında bir açıklama yapmadı.

 

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili Trump'ın kendi kadrosunu kurma çalışmalarının 2001'de George W. Bush'un Bill Clinton'a, 2009'da da Bush'un Barack Obama'ya devir yaptıkları dönemlere göre çok yavaş ilerlediğini söyledi. Bu dönemlere eski ve yeni görevlilerin "çok uyumlu bir biçimde" birlikte çalışma fırsatı bulduklarını söyleyen yetkili kendi yerine gelen kişiyi henüz tanımadığını söyledi. "Bu sefer böyle bir şey olmadı. Sadece ben değil, herkes aynı durumda."

 

Kaynak: Reuters

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç