Piyasaların Gözü Bu Hafta Nerede?

Trump Rallisi Başkan Koltuğuna Oturduktan Sonra Değişecek Mi?


Seçim sonrası yaşanan Trump rallisinin ardından gelen soru, yeni başkanın vadettiklerini yerine getirip getiremeyeceğiydi. Olası vergi indirimleri, yüksek enflasyon beklentisi, beklenen FED atamaları ve 14 Aralık tarihinde alınan faiz artırımı kararı doları güçlendirerek borsanın tarihi seviyelere yükselmesine sebep olmuştu. Trump’ın General Motors ve diğer dev şirketlere Twitter üzerinden yaptığı uyarılar hayata geçmezse, takipçilerde büyük bir hayal kırıklığı yaratabilir.

 

 

Metal Endüstrisi’nin Gözü Şili’de


Şili’de bulunan dünyanın en büyük bakır madeni Escondida’da, işçi maaşı müzakereleri sürüyor. BHP Billiton şirketinin önerdiği ilk teklifi reddeden işçiler, son teklif için beklemede. 2016’nın ilk 9 ayında 750.000 ton bakır üreten madenin işçilerinin olası bir grev hareketinin bakır piyasasına etkisi önemli olabilir.

 

 

TCMB Faiz Arttıracak Mı?


Piyasaların gözü yarın gerçekleşecek olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Toplantısı’ndan çıkacak kararlarda. Büyüme endişesi ile düşük tutulmak istenen faiz politikasında Türk Lirası’nın değerindeki ciddi düşüş göz önüne alındığında, piyasalara güçlü bir mesaj vermek adına TCMB’nin kararı faizleri arttırmak yönünde olabilir. Türk Lirası 2016 yılının en kötü performans gösteren para birimi olarak üç ay öncesine oranla yüzde 20 değer kaybetti.

 

Lira’daki değer kaybının tetiklediği enflasyon doğrudan tüketicinin cebini yakıyor. Öte yandan yatırımcı güveni ve genel tablodaki düşüş bir zaman önce gelişmekte olan marketlerin lideri olan Türkiye’de işlerin değiştiğinin önemli bir kanıtı. Merkez Bankası, kurdaki gidişatı durdurmak adına bir takım gelenek dışı yöntemler uygulasa da ateşi sönmeyen değer kaybı, piyasalarda yarın faiz artırımına dair önemli bir beklenti oluşturmakta.

 

 

Sterlin’de Volatilite Devam Edecek Mi?



Sterlinde volatilite devam edecek mi? Muhtemelen evet ancak bu volatilite geçtiğimiz hafta May'in konuştuğu gün gerçekleşen dalgalanma kadar geniş bantta seyretmeyecektir. Therasa May’in geçen hafta yaptığı Brexit Anlaşmaları’na dair yaptığı konuşma öncesi değer kaybeden Sterlin, konuşmada radikal bir söylemden kaçınan May’in etkisiyle toparlanmıştı. Avrupa Birliği’nden çıkış için mevzuatı belirleyen Lizbon Anlaşması’nın 50. Madde’sinin uygulanması noktasında parlamento onayının gerekliliğine dair yarın çıkacak olan karar önem arz ediyor.

 

Perşembe günü açıklanacak olan İngiltere 4. Çeyrek Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla Verileri, Brexit kararı sonrası İngiliz ekonomisindeki geri çekilmenin sürüp sürmediğini yatırımcılara gösterecek. Cuma günü açıklanan perakende satışlardaki düşüş, yükselen enflasyonun ekonomiyi sıkıntıya soktuğunun kanıtlarından biriydi. Trump rallisinin bitmesinin ardından bile Sterlin’deki volatilite sürecek gibi görünüyor.

 

 

Kaynak: Financial Times

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç