Avrupa’da Sular Durulmuyor… Sıradaki: İtalya Referandumu…

Avrupa’da piyasalar Brexit endişesiyle geçtiğimiz aylarda yüksek volatiliteli birkaç ayı geride bıraktı. Fakat Avrupa için tek dert İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci değil. Pazar günkü referandumda İtalya’nın üst meclisi “senato”nun yetklilerinin kısıtlanması halka sorulacak. Senato, geçmişte de parlamentoda kabul edilen yasaların önünde önemli engeller oluşturmuştu. Her ne kadar bu referandumun kabul edilmesinin Renzi’nin elini fazla güçlendireceği endişeleri halkın bir kısmında hakimse de, diğer bir kısım ise bu durumun İtalya’nın modernleşmesi ve hızlı adımlar atabilmesi için kilit bir hamle olarak görüyor.

Renzi gençler için önemli gelişme adımları attı. Genç işsizliğin azaltılması için bürokratik engelleri azalttı ve bazı teşvikler getirdi. Yaşlı çalışanların daha avantajlı duruma geçmelerini sağlayan yasaları düzenledi. Genç bakanları kabinesine aldı. Buna rağmen ekonomik kriz ortamının devam ediyor oluşu ve genç işsizliğin %40 seviyeleriyle Avrupa’nın en yüksek seviyelerinde seyri, Renzi’nin gelişindeki ana faktörlerden “ekonomik toparlanmayı” gerçekleştiremediğine bir delil olarak gösteriliyor.

Reformcu sosyal demokratlar Avrupa’da olduğu gibi İtalya’da da güç kaybediyor. Renzi referandumdan hayır çıkması durumunda istifa edeceğini açıklamıştı. Son açıklanan ankette ise Renzi'nin geride kaldığı görüldü. Renzi güçlü bir AB destekçisi. Bu sebeple AB tarafından İtalya’ya 2015’te 315 milyar euroluk yatırım planı yapılmıştı. Referandumdan hayır çıkması Afrika’lı mülteci akınında ülkeyi yalnız bıraktığı düşünülen AB açısından da olumlu gözükmüyor. Ayrıca sol popülist kanalın başkanı Grillo, referandumdan hayır çıkması durumunda Euro’yu da referanduma götüreceğini söylüyor. Brexit, halkların bu konularda keskin kararlar alabildiğini göstermişti. Bu durum finans kesimini de korkutuyor. Borç oranı GDP’sinin %132’i seviyesine ulaşan İtalya’nın borçlanma faizlerinin artması, uzun vadede ekonomisinin tehlikeye girmesine ve 4. Büyük ekonomisi olduğu AB’yi de peşinden sürüklemesine yol açabilir.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç