TCMB’nin bugünkü kararını nasıl okumalı?

TCMB’nin bugünkü kararını nasıl okumalı?

TCMB, Ekim ayı  Para Politikası Kurulu kararı açıklandı. Merkez bu ayı pas geçerek faizlerde bir değişikliğe gitmedi.

Önceki 7 toplantının her birinde faiz koridorunun üst bandında faiz indirimine giden TCMB’nin bu toplantıda ilk başta faiz indirimi yönünde olan piyasa beklentisi  Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut’un açıklamalarıyla bu beklenti tersine dönmüştü. TCMB’nin toplantıyı faiz indirmeden pas geçebileceği senaryonun fiyatlanmasıyla toplantı öncesi düşüş 3.0570’e kadar ilerlemişti. Son durumda ise 3.0515 görüldü.

Toplantı öncesi görünüm için: USDTRY TCMB kararından hangi senaryoda nasıl etkilenir? http://ikon.news/haber/detay/862856

TCMB, mevcutta  politika faizini halen yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutuyor. Koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi de yüzde 8.25’te kaldı.

Önemli noktalar ise karar metninde:

TCMB Eylül toplantısında enflasyon görünümünü şu ifadeyle değerlendirmekteydi:

Ne değişti?

“Toplam talepteki yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklerken gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin de etkisiyle kısa vadede enflasyonda düşüş öngörülmektedir.”

Daha önceki toplantılarda da farklı nedenlere bağlantı kurarak enflasyonda iyimser görüş veren bu ifade değişti. Üstelik “döviz kuru” vurgusu yapıldı:

“Toplam talepteki yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklemektedir. Bununla birlikte, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlamakta ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir.”

Ve ek olarak: “Para politikasında sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlaması verilere göre şekillenecek”

Bir önceki metinde ise ifade şu şekildeydi: “Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır.”

TL'de değer kaybı Merkez'i harekete geçirdi

TCMB PPK’nin son aksiyonu ve karar metninde yer verdiği ifadeler TL’deki değer kaybının, kurdaki yükselişin Merkez’i harekete geçirecek noktalara geldiğini yansıtıyor.

Gelecek günlerde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki hareket bize likidite tarafında buna ne ölçüde tepki verileceğini göstererek Merkez’in TL hassasiyeti açısından ipucu verecek. Bu karar piyasaya TCMB’nin sadeleştirme adımlarını sürdürmekte kararlı olduğu kadar bir noktada TL’yi de gözettiğini yansıttığından kısa vadede TL varlıklar açısından pozitif olarak görülebilir. Bir sonraki adımın TL’nin undershooting yaşadığı bir sırada gelmeyeceği algısı oluşması olumlu.

TL'de değer kazancı alanı sınırlı

Mevcut süreçte jeopolitik ve siyasi riskler TL’de değer kazancı alanını sınırlarken petrol fiyatlarındaki yükseliş ve akaryakıtta ÖTV ayarlaması buna ekleniyor. ABD verileri ve FOMC yetkililerinden gelen açıklamalar da Fed’in Aralık’ta faiz artırımı olasılığını desteklemesi durumunda gelişen ülke kurları ayrıca baskı yaşayabilir. Tüm bunlar TL için ve TL’deki gidişatın fiyat istikrarına etkileri açısından kritik bir dönemde olduğumuzu düşündürüyor.

Bu noktadan hareketle Merkez Bankası TL’yi gözetmeye devam edecekse sadeleştirme molasının bu toplantıyla sınırlı kalmayabileceğini düşünüyoruz.

Fonlama maliyetindeki gidişat önemli

Kaldı ki 7 toplantıda toplam 250 bps üst bantta yapılan indirimle tarihin en dar faiz koridoruna girilmişti, sadeleşme önemli ölçüde gerçekleşti. TL’nin ilk piyasa tepkisi ardından ne kadar değer kazanacağı ise likidite tarafındaki hamlelere bağlı olacak, bunu da ilk aşamada ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki gidişattan izleyeceğiz. 22 Eylül’de %7.81’de olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7.73’e kadar geriledi ve dün %7.75’teydi.

 

 

 

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç