Gözünüzü Tahvil Piyasasından Ayırmayın…

Gözünüzü Tahvil Piyasasından Ayırmayın…

FED toplantısı geride bıraktı. Kararı hatırlatmak gerekirse, enflasyon riski kabul edilmekle birlikte 75 baz puan hamlesi şimdilik Powell tarafından masada değil. Bilanço daraltımı ise Haziran’da başlayacak ve öngörülenin aksine ilk 3 ay 95 milyar $ değil 47.5 milyar $ olarak gerçekleşecek. Bu hamleler ilk başta tahvil tarafına ufak da olsa talep ve dolar endeksinde hafif kar satışına sebep olmuştu.

Dün akşam itibariyle buradaki görüntü tersine döndü. Enflasyon ile birlikte ekonomik aktivitede olası bir yavaşlama ve staglasyon endişeleri, borsa endekslerine ve tahvillere sert bir satış getirirken dolar endeksinin 104 seviyelerine çıkmasına sebep oldu.

CME FED Watch göstergesine göre de şuan itibariyle FED'in Haziran toplantısında 75 baz puan faiz artışına gitme ihtimali %87'ye çıkmış durumda.

Aşağıdaki grafiğe baktığımızda ABD 10 yıllık tahvil faizinin zaten geçtiğimiz ay 30 yıllık downtrend çizgisinin üzerine çıktığını görmüştük. Mayıs ayı itibariyle de bu süreç devam ediyor ve tahvil faizi %3.12 seviyelerinde.



ABD 2 yıllık tahvil faizi de %2.73 ile en son 2018 Kasımda gördüğü %2.977’ye çok yakın. Bu bölgeyi kırarsa %3.75 ve %5.15 bölgelerinin yolu açılabilir. Enflasyon trendinin korunduğu bir ortamda bu ihtimalleri es geçmemek gerekir.

Mevcut durumda getiriler yükselmeye devam ederse, teknoloji hisseleri ve hisse senedi algısı için pek olumlu olmayabilir. Piyasalarda ana odak enflasyon ve merkez bankaların sıkılaşma hamleleri etrafında toplanmaya devam ediyor. Bunun da tahvilleri etkilediğini görüyoruz ve deneyimliyoruz.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç