İstihdam Raporuna Dair Bilmeniz Gerekenler...

Önümüzdeki hafta 14-15 Mart tarihlerinde gerçekleşecek  ve piyasaların faiz artışına dair yüksek beklenti içinde olduğu FED toplantısı öncesinde bugün açıklanacak olan istihdam raporu dikkatle izlenecek. Wall Street Journal tarafından gerçekleştirilen ankete göre ekonomistler açıklanacak olan rapordan, tarım dışı istihdamda 197K'lık bir artış ile yüzde 4,7 oranında bir işsizlik seviyesi bekliyorlar. Peki Şubat ayı istihdam raporunda dikkat edilmesi gereken noktalar neler?

 

 

1- Ücretlerde İyileşme Başlayacak mı?

Ocak ayı istihdam raporunun yumuşak karnı ücretler olmuştu. Zira pek çok eyalette asgari ücret artışı sağlanmasına karşın özel sektör çalışanlarının ortalama saatlik ücreti, bir önceki aya göre yalnızca yüzde 0,1 oranında artmıştı. Ekonomistlerin Şubat ayı raporundan beklentisi yüzde 0,3 oranında bir artış olacağı yönünde. 

 

2- Yeni İstihdam Yaratma Hızı

2014 ve 2015 yılından bu yana yavaşlayan yeni istihdam yaratma hızı, Ocak ayında güçlü bir toparlanmaya girerek 227K yeni tarımdışı istihdam yaratılmıştı. Üç aylık ortalama ise oldukça ılımlı bir seviye sayılan 183K. Ekonomistler son dönemde görülen toparlanma trendinin Şubat ayı raporunda kendini güçlü bir şekilde göstereceğini tahmin ediyorlar. 

 

 

3- Aşağı Ama İç Bükey mi Yoksa Dış Bükey mi?

Ocak ayı işsizlik oranı yüzde 4,7 şeklinde gerçekleşerek, ard arda 17 ay boyunca yüzde 5'in altında seyretmeyi başarmıştı. İşsizlik oranının değişmesi beklenmiyor. Zira yeni istihdam yaratımına rağmen istihdam katılım oranı uzun süreli bir düşüşten sonra istikrar kazanmış durumda.  Düşüş ivmesinin yukarı mı yoksa aşağı yönlü mü kıvrılacağını ise demografik trend belirleyecek.

 

4- Meteoroloji Etkisi

Mevsim normallerinin dışında gelişen kış mevsimi ABD istihdam piyasasını da etkiliyor. Mevsimsel ayarlamalara karşın bordro verilerinde alışılmadık dalgalanmalar görülüyor. ABD genelinde olması gerekenden çok daha sıcak geçen Şubat ayı, hava şartlarının belirleyici olduğu sektörlerde patlama yaratmışa benziyor.

 

5- Federal Dipfriz

Donald Trump 23 Ocakta tüm kamu kuruluşlarına işe alımları durdurmaları talimatını vermişti. Ayın 23'ünde verilen talimatın Ocak ayı raporuna etkisi kısıtlı olmuştu. Ocak ayı istihdam raporunda 4 bin yeni kamu görevlisi istihdam edildiği verisi yer alıyordu. Trump'ın bu kararının Şubat ayı verilerine yansıması bekleniyor. 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News'e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç